Zaštitite se od "fišinga" i ostanite na sigurni u virtuelnom svetu!

Upoznajte neke od primera najčešćih internet prevara

Poštovana deco, roditelji, kolege i ostali koji čitaju ovaj blog

Od Banka Intese sam dobio upozorenje na sve češće prevare sa kojima možete da se susretnete u današnje vreme i taj mail vam u celosti prenosim:

" Internet i društvene mreže su sjajna mesta za dobijanje informacija i sticanje novih iskustava, ali kriju i određene opasnosti kojih moramo biti svesni. Samo uz kontinuiranu informisanost i oprez, možete se zaštititi od tzv. fišing (eng. Phishing) napada, koji predstavljaju metod internet prevare, koji Vas navodi da odate poverljive podatke, u cilju zloupotrebe istih.

Upoznajte neke od primera najčešćih internet prevara:

LAŽNE NAGRADNE IGRE I POZIVI ZA ULAGANJA SA NEREALNOM DOBITI - Možda ste primetili lažne oglase na društvenim mrežama koji navode mogućnost „lake zarade“ ili poklona, za koje je potrebno samo da kliknete na internet stranicu i popunite anketu koju Vam navodno šalje Vaša Banka ili da izvršite prijavu unošenjem ličnih podataka. Neke od prevara su glasile: „Investirajte 23.000 RSD i uzmite mesečno 131.000 RSD“ ili „Zaradite 720.000 RSD već u prvom mesecu“. Ako je previše dobro da bi bilo istinito, verovatno nije istinito!

LAŽNA OBAVEŠTENJA O DEVIZNOM PRILIVU - Može Vam se dogoditi da primite maliciozni imejl, u kome se navodi da ste dobili priliv na svoj devizni platni račun ili devizni platni račun pravnog lica, a koji traži od Vas da popunite svoje podatke ili odgovorite na imejl. Ukoliko ne očekujete priliv koji se navodi i ukoliko imejl nije poslat sa verifikovane adrese Banke, obrišite maliciozni imejl i ne odgovarajte na njega.

"BEZBEDNOSNO UPOZORENJE - POTREBNA JE VERIFIKACIJA" ili "VAŠA KARTICA JE PRIVREMENO BLOKIRANA" – su najčešći primeri imejl poruka, koje imaju za cilj da odate svoje poverljive podatke, unošenjem broja platnog računa, platne kartice, JMBG-a ili mobilnog telefona.

OPŠTE PREPORUKE ZA ZAŠTITU NA INTERNETU:

• Budite obazrivi ukoliko Vam je nepoznata imejl adresa pošiljaoca i ne odgovarajte na sumnjive imejlove (obratite pažnju na polje „from“ i da li Vam je pošiljalac poznat).

• Budite oprezni prema neočekivanim telefonskim pozivima, SMS porukama ili porukama na društvenim mrežama, koje traže Vaše lične podatke ili da kliknete na link ili nepoznatu stranicu.

• Ne verujte porukama koje od Vas zahtevaju hitnu reakciju, tipičnu za fišing napade.

• Ne ostavljajte svoje privatne podatke na internetu kada se od Vas traži neko ažuriranje ili verifikacija podataka.

• Posebnu pažnju obratite ukoliko se od Vas traže podaci o platnom računu ili platnoj kartici, posebno kada je reč o CVV2/CVC2 broju kartice.


Na sajtu naše Banke možete pronaći detaljnije preporuke i savete, kao i konkretne primere fišinga putem SMS i imejl kanala.

Vaša Banca Intesa"

Kokan Janković