Врт витамина

4.12.2023

Дугорочна инвестиција у здравље и добробит деце

У данашњем свету, где су брза храна и неактивност постали део свакодневног живота, важност образовања о здравој исхрани и начину живота постаје неизмерно важна, посебно када је реч о најмлађим члановима друштва. Ученици основношколског узраста, кроз партиципацију у програму попут "Врта витамина", добијају прилику де само да стекну знања о здравој исхрани, већ и да развију позитиван однос према храни коју сами припремају.

Активности попут посете Градској тржници постају драгоцено искуство учења, где се деца сусрећу с локалном понудом здравог воћа, поврћа и других пољопривредних производа. Ова интеракција са локалним произвођачима не само да подстиче свест о важности подршке локалној заједници, већ и омогућава деци да донесу властите одлуке о томе шта ће конзумирати.

"Припрема хране постаје креативан чин, где деца имају прилику да изразе своју кулинарску креативност. Осим тога, самостално бирање воћа и поврћа подстиче одговорност и развија вештине доношења здравих избора. Овај практичан приступ не само да едукује децу о саставу хране и нутритивним вредностима, већ их и мотивише да преузму одговорност за своје здравље. Важно је схватити да ова врста едукације није само тренутни догађај, већ дугорочна инвестиција у здравље и добробит деце. Стицање знања о здравим преграмбеним навикама у младости поставља основу за квалитетан живот у будућности. Узимајући у обзир свеприсутни проблем прекомерне тежине код деце, проактивни приступ путем образовних програма попут "Врта витамина" постаје кључан за преокретање овог неповољног тренда" објашњавају координатори пограма Еко-школа Основне школе "Стефан Немања" Ниш.

Правилна исхрана и здраве навике треба да постану део свакодневног образовног искуства. "Врт витамина" представља пример иновативног приступа, подстичући ученике да од малих ногу развијају свст о вжности здраве исхране и бриге о сопственом здрављу. Ово је инвестиција у будуће генерације, где саки корак ка здравијем животу представља трајну вредност.

Допринос организовању овог дана узели у предшколци и сви ђаци од првог до осмог разреда.

No items found.