Вишемилионска интернет превара којом је оштећено на десетине хиљада грађана Србије

Посебном тужилаштву за Високотехнолошки криминал ових дана је стигло око 35 кривичних пријава против фирме „Kangaroo treasure“ из Кине. У моменту пријема ових пријава процењена штета била је око 5 милиона динара.

Посебном тужилаштву за Високотехнолошки криминал ових дана је стигло око 35 кривичних пријава против фирме „Kangaroo treasure“ из Кине. У моменту пријема ових пријава процењена штета била је око 5 милиона динара.

Ова фирма регистрована је у Србији за привредну делатност. Велики број заинтересованих грађана, ову, испоставиће се, пословну неприлику за брзу и лаку зараду, нашао је захваљујући интензивној промоцији и линковима на друштвеним мрежама. На десетине хиљада грађана Србије поверовало је у ову пословну понуду и подигло кредите у банкама да би уложили новац у платформу која је 6 месеци од оснивања – нестала.

Колико је све деловало бајковито потврђује и изјава једног Београђанина који је преко ове платформе, за врло кратко време, почео да зарађује до 10.000 динара дневно.

Оглас је пронашао на Фејсбуку, садржај је деловао привлачно и у пар кликова ступио је у контакт са менторком са Тајланда. Даља комуникација настављена је преко Whatsapp-a. Објашњено му је да је реч о послу којим се подиже рејтинг на добро познатим платформама Амазон, Алибаба, E-bay. Наиме, од “запосленог” се тражило да кликом на њиховој апликацији остављају позитивне коментаре за одређене производе, а платформа за ту услугу добија новац од трговаца. Све је звучало логично.

Да све делује још уверљивије, приликом формирања свог радног профила на Кангароо платформи, нови члан је од послодавца добијао уплату у износу од 2000 динара за старт. Уз тај износ гарантована је тек минимална зарада од 0,1 одсто по урађеном задатку и управо је у томе кључ преваре. Како би нови члан добио минималну зараду по обављеном задатку тако би постао сигуран да је све безбедно и био би слободан да, овај пут, сам себи уплати већи износ којим ће повећати проценат зараде по задацима. Чак је и пребацивање зарађеног новца са виртуелног рачуна на прави функционисало без проблема. Наплаћивана је и такса за трансфер у износу од 10 одсто. Оно што је овог члана спасило од апсолутне преваре је што је одлучио да на недељном нивоу подиже део зарађене суме док би други део остављао да обезбеди висок проценат зараде на даље. Већина је, међутим, ризиковала те остављала сву зараду на виртуалном рачуну како би им даља зарада на тај начин била још већа. До последњег  момента ништа није указивало на превару.

После 4 месеца дошло је до првог проблема у трансферу зарађеног новца, а затим је уследило лажно обавештење да „због новог плана и сарадње са локалном пореском администрацијом” Kangaroo компанија мора да уплати порез у износу од 43 одсто што се тражило од чланова. Након пар дана престала је са радом корисничка подршка, а затим је и сама апликација била угашена.

Интернет бајка је тако преко ноћи доживела крах и у дугове ставила више десетина хиљада грађана Србије. Оно што је људима додатно уливало поверење је и то што је платформа имала уговор са једном домаћом банком. По члану закона 208 о преварама и на основу податка да је штета већа од пет милиона динара, за ово кривично дело могућа је казна до 10 година затвора. Колико ће истрага успети да се оконча у корист оштећених неизвесно је, јер је реч о глобалној интернет превари која се без судског епилога већ одиграла у Парагвају и Бангладешу.

Извор: Сајт "Паметно и Безбедно"

линк: https://pametnoibezbedno.gov.rs/uncategorized/visemilionska-internet-prevara-kojom-je-osteceno-na-hiljade-gradjana-srbije/