Šta svaki roditelj treba da zna o Fortnite video igrici

Fortnite je igra u kojoj se do 100 igrača bore jedni protiv drugih, a poslednji koji ostane je pobednik. Korisnici mogu da se igraju u grupama i da ćaskaju jedni sa drugima, što ga čini izuzetno popularnim među decom i tinejdžerima. Igra omogućava potpunu anonimnost ako to igrač želi, pa se mora obratiti pažnja i na rizike koji sa njom dolaze.

Fortnite je igra u kojoj se do 100 igrača bore jedni protiv drugih, a poslednji koji ostane je pobednik. Korisnici mogu da se igraju u grupama i da ćaskaju jedni sa drugima, što ga čini izuzetno popularnim među decom i tinejdžerima. Igra omogućava potpunu anonimnost ako to igrač želi, pa se mora obratiti pažnja i na rizike koji sa njom dolaze.

Fortnite Battle  Roiale  je  video igra koju je razvio  Epic  Games. To je igra  koja kombinuje preživljavanje i istraživanje, a uključuje veliki broj igrača koji počinju sa minimalnom opremom, traže oružje i moraju eliminisati sve protivnike i izbegavati da budu uhvaćeni van „bezbedne zone“. ,“ pri čemu je pobednik poslednji takmičar u igri. Epic  Games  nudi  Fortnite  Battle  Roiale  po modelu „besplatno igranje“. To je besplatna igra, ali omogućava kupovinu u igri, jer igrači mogu da kupe nadogradnje za svoje likove. Morate da napravite nalog da biste igrali, ali možete se prijaviti i pomoću  Google  ili  Facebook  naloga.

Igrači počinju na ostrvu opremljenom sekirom i moraju pronaći više oružja, izbegavajući smrtonosnu električnu oluju. Zadatak je eliminisanje protivnika, a opseg kretanja se smanjuje. Ažuriranja se redovno prikazuju na ekranu sa detaljima o tome kako je igrač uklonjen. Igrači mogu da biraju da li žele da igraju sami, u parovima ili u timu gde mogu da dodaju svoje prijatelje. Igra takođe omogućava ćaskanje između igrača.

Rizici

Pošto je to igra u kojoj se igrači bore protiv protivnika, sadrži scene blagog nasilja, što je svrstava u kategoriju PEGI  12 +. Igru mogu da igraju deca jer nije potrebna minimalna starost za kreiranje naloga, ali nije pogodna za decu mlađu od 12 godina. Igrači koriste oružje, mačeve i granate za borbu, takođe mogu pobediti protivnike koristeći razne zamke (npr. otrovni gas),  čuju se pucnjave, eksplozije i jakih zvukovi .

Igra je dizajnirana da snažno angažuje igrača, tako da je teško da prestanu prestati sa igrom .Važno je detetu ograničiti vreme igranja da biste smanjili rizik od prekomerne upotrebe ili potencijalne zavisnosti.

Takođe je potrebno obratiti pažnju na kupovinu u igri kako biste izbegli prekomerno trošenje novca. Igra podstiče igrače da kupuju predmete kao što su nova odeća i oprema kako bi unapredili svoj karakter. Dete mora da ima dozvolu roditelja za kupovinu, inače mu kreatori mogu zabraniti pristup igri.

Pored igranja, Fortnite  Battle  Roiale  vam takođe omogućava da ćaskate, dodajete prijatelje ili druge ljude i povezujete se sa  Facebook  ili  Google  nalogom. Zato je važno da roditelji razgovaraju sa svojom decom o onlajn bontonu i upozore ih na bezbedno ćaskanje.Podrazumevana postavka omogućava drugim korisnicima na mreži da dodaju dete kao prijatelja i razgovaraju sa njima,  a da pritom ostanu potpuno anonimni. Na ovaj način deca i tinejdžeri su izloženi mogućem onlajn uznemiravanju i neprimerenom ili uvredljivom govoru.

Podešavanja privatnosti

Zahtevi za prijateljstvo se automatski postavljaju na „Javno“. Preporučujemo da ručno promenite ovo u „Prijatelji“ ili „Privatno“. Na ovaj način izbegavate da dete ćaska sa strancima. Podsetite ih da nikada ne daju svoje lične podatke na mreži ili da dozvole pristup drugim veb lokacijama koje koriste na kojima se mogu pronaći njihovi lični podaci.

U slučaju uznemiravanja ili neprikladnog govora, korisnici mogu ukloniti igrača sa liste prijatelja („Unfriend“) ili ga blokirati  („Blokiraj“). Takođe ga mogu prijaviti tako što će kliknuti na njegovo ime i izabrati opciju „Prijavi“.

Извор: Сајт "Паметно и Безбедно"

Link: https://pametnoibezbedno.gov.rs/deca-i-mladi/sta-svaki-roditelj-treba-da-zna-o-fortnite-video-igrici/