Превара на Инстаграму у Србији – шири се великом брзином!

Неколико тинејџера који добро баратају новим технологијама, а посебно телефонима и друштвеним мрежама, осмислило је и данима спроводи превару над корисницима Инстаграма преко чега су свакоме ко је насео украли по неколико хиљада динара!

Неколико тинејџера који добро баратају новим технологијама, а посебно телефонима и друштвеним мрежама, осмислило је и данима спроводи превару над корисницима Инстаграма преко чега су свакоме ко је насео украли по неколико хиљада динара! Некима од преварених рачун је увећан за 3.000 динара, некима и више, а најгоре од свега је да се превара шири великом брзином и да је такође и велики број оних који на то наседају.

Превара се састоји у томе да преко броја телефона ови хакери провале у ваш Инстаграм профил, а онда вашим пријатељима траже малу услугу, представљајући се као ви!

„Молим те, пошаљи ми свој број телефона, избрисао ми се именик“, једна је од најчешћих првих молби коју преварени добију.

Затим их питају да ли би могли да гласају за њих како би победили на неком конкурсу и освојили награде.

„Послаћу ти код СМС-ом, а када кликнеш дајеш ми глас, је ли ти то у реду?“, био је тај главни захтев у сандучету на Инстаграму, а они који то прихвате добијали би СМС са кодом. Тај код треба да ископирају и пошаљу, а тада се аутоматски с њиховог постпејд рачуна за телефон скида новац, објаснила је једна од инфлуенсерки која је била жртва преваре.

Како додаје, не може ни да замисли колико је људи преко њеног профила преварено, јер има много пратилаца и много пријатеља, а неки можда још увек нису ни свесни да су били жртве.

Шта је циљ и како ова деца искористе украдени новац, објаснио нам је један тинејџер:

– Да би прешли нови ниво игрице, морају да уплате неке паре и то преко тог кода који вам шаљу. Када им ви кликнете на тај код, њима се отварају нивои, а вама се скидају паре, једноставно је, објашњава овај упућени момак.

Што је још горе, свака жртва постаје центар новог круга преваре. Свако ко пошаље број телефона ризикује да му профил буде хакован, а његови пријатељи изложени истој опасности да им скину новац.

Хвалили се на Тиктоку

Како је својој мајци, још једној од жртава преваре, објаснио син тинејџер, неке девојчице су се чак на мрежи Тикток хвалиле како су успеле да насанкају бројне људе и тако добију новац потребан за прелазак на нови ниво игрице.

Извор: Сајт "Паметно и Безбедно"

Линк: https://pametnoibezbedno.gov.rs/vesti/prevara-na-instagramu-u-srbiji-siri-se-velikom-brzinom/